Koperniče, svrati

Sklonost samozavaravanju povuče rađanje nade za koju mi nitko nije rekao da je uzaludna. A nije ni trebao. Koliko puta moram iznova zbrajati dva i dva? Zbog čega uvijek mislim da će možda ovaj put biti drugačije, pa uvijek tresnem radi iste one poznate kore banane, na istome mjestu, iza istog ugla? Groundhog day i Matrix istovremeno.

Čime to izvlačim zavist iz drugih? Što da radim s činjenicom da sam izvrnuto ogledalo drugima, čemu uvijek takve reakcije? Ili zavist, ili strah u većini slučajeva. Vrlo je malo onih koji me s radošću u potpunosti prihvaćaju. Nesvjesno iz drugih izvlačim sve njihove komplekse na površinu, pa im je lakše razbiti ogledalo nego malo poraditi na sebi.
A na meni je da se prestanem čuditi k’o pura dreku kad se po tisuću i prvi puta počne odvijati isti scenarij s različitim glumcima. Gdje se ovaj film zaustavlja? Zaista bih voljela neki drastičan kopernikanski obrat, i završetak ove toliko puta ponavljane, možda već konačno dovoljno puta apsolvirane lekcije. To bi objasnilo i ono moje famozno ‘zašto’.

Bio bi to doista lijep, željen i dugo iščekivan božićni poklon.

3 misli o “Koperniče, svrati

  1. Bravo!Rekla sam ti već,ali i opet ću,isto pitanje me muči.Zašto?I ja bih voljela odmoriti se od svih tih zavidnosti i ljudskih gluposti.

    1. Zašto? Mislim da je to nažalost pravilo po kome svijet funkcionira. Niti onaj koji je bio pravi čovjek, da praviji ne može biti- pa je završio ne baš lijepo, raspeli ga, iz istog razloga. Danas bi ga recimo oblatili na društvenim mrežama, dobio bi otkaz i kopao po kontejnerima. Za kaznu bi ga pustili da živi.

  2. Da,istina.Ništa mi nismo napredovali,iako je prošlo 2000godina,još uvijek je svijet pun ljudskih “govana”,mržnje i izdaje.To nam je genetski kod,a uz svu tu tehnologiju,evoluciju,inteligenciju,trebali bismo biti bolji,ali,ne.Ratovi se vode,mržnja vlada,i nismo ništa bolji,dapače sve više cijenim životinje,one barem nisu svjesno kao neki ljudi opasne.Ne ugrizu i ne ubiju iz dosade ili obijesti,ili zavisti.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.