Oprost, part II

I oprost je prije svega samo riječ. A što je sa stanjem duha, i što je s našom potrebom da na silu budemo dobri ljudi, svojom voljom nezdravo gurajući situacije, događaje, nerazjašnjene odnose pod tepih kako ne bismo zatalasali? Sami sebe mažemo i lažemo. Opraštam ti, gade jedan mizogini, ali me ipak zaobiđi na ulici kako te ne bih iscipelarila, mater ti jebem arogantnu. Ili- opraštam ti, iako sve u meni kuha i svaki put kad se sjetim svega padne mi mrak na oči od bijesa i nemoći, i tako rado bih te vidjela da plaćaš istom mjerom kojom si mi zakuhao.

Što je to što doista opraštamo, ako opraštamo? Zašto je toliki problem muškarcima prihvatiti da su ranjivi, emotivni i nesavršeni, a ženama da su bijesne i povrijeđene? Kako je sve to tako ljudski, i normalno…pa kompleksni smo. I ranjivi, i sjebani, i ponosni, i pretvaramo se u tempirane bombe ne izrazimo li sve to, i ne pustimo li to van na vrijeme, na zdrav način. Tempirane bombe najčešće implodiraju. Samo sebi štetu radim(o). Fućka se mom (ne)prijatelju, on i dalje leprša kroz život, niti ima pojma da je sagriješio. A čak i da ga suočim s time ne bi priznao svoj grijeh i krivicu radi vlastitog uvjerenja da je on dobar čovjek. To jest, dobar čovjek s ovećim egom uz koje ide i planina ponosa. Nepogrešivi. Nije kriv. On je dobar. Je li? Dobar narcis, da.

Prešućujući ne činimo dobro ni sebi ni drugima. Ne rastemo bez katarze. Pravimo se, silimo se, trpimo i čekamo da vrijeme donese prašinu i ožiljak. I onda sve razjebe južina, pun mjesec, pms, nesanica, anksioznost, želja da nešto razbiješ jer se vidi dno boce, a treće nema jer su popijene već dvije i svi dućani su već zatvoreni, i nemaš više kome što reći jer si dojadio i Bogu i Belijalu s tom svojom žuči, dugo godina nakupljanom.
Prozac? Helex? If you take the blue pill…poznato?

Nema tog recepta. A ne znaš kako sam(a).
Možda samo oprostiti samoj sebi činjenicu što će me dokle god hodam po tlu zemaljskom žuljati i satirati vlastita krv i meso. Nismo anđeli, ljudi smo.

Nek nam svima Bog pomogne.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.