Aj sad sve opet, ispočetka

Prvi prvi, ponedjeljak ujutro. Sve iznova, clean start, gramatički točan, začinjen jugom i supermoonom. Juhu! Budna od 5 ujutro, uz treću kavu pomolih nos na balkon. Cigaretni dim, nije čokoladica. Sviće oko 7, sramežljivo, vlažno golublje sivo jutro, baš kao i svako drugo u neprekinutom nizu sivih gnjeckavih dana. Kaplje pomalo. Gledam te borove i breze zasađene uokolo zgrade, prerasli su i zgrade i sebe, žive svoj život potiho. Gledam ih odmalena, zasađeni su kad je izgrađeno naselje, 1980. Tihi divovi po kojima pratim protok vremena. Na grani najbliže breze stisle su se dvije grlice. Grlica i njen dragi, elegancija s crnim ogrlicama. Ljubakaju se i guguću, blago njima. Našli su se. Ljubav u rano jutro, prvog prvog, ponedjeljka. I prasak, lom stakla negdje u blizini, potmula buka kao da se pola kuće srušilo. Zazvučalo je kao generalno sranje, uznemirujuće. Par minuta nakon toga, zvuk sirena. I netko je izgubio život. Pijan, kroz crveno. Lud od presinga najluđe noći, nepobjediv i svemoćan sve dotad. Esencija života i smrti u dimu jedne jedine cigarete u četiri minute, na balkonu trećeg kata. Kreacija i destrukcija, zgusnute i izmiješane. Nema svjetla i svetosti bez padova i mraka. Lekcija života kao prvi krmeljavi pogled u svijet, za dobro jutro.
Dišem. Ne samo dim, već i izmaglicu vlažnog jutra. Uvijek tako bude. U materiji smo, ne u svijetu ideja. Uz pitanje koliko je moguće ostati čist iznutra, uz sva previranja, nade, želje i sklonosti. Čežnja ponekad baš žestoko udara po samonametnutim granicama zone komfora, i uvijek dolazi s bolnom cijenom na naplatu, sve brže i brže.
Jesmo li zatočenici vlastitim izborom omeđenih, u ladice spremljenih čisto opranih i ispeglanih sloboda, koje to ustvari nisu?
Food for thoughts.

Sretna vam!